Recept na Vánoce bez přebytečných kil
Hory bramborového salátu, chlebíčků, cukroví, popíjení alkoholu a hodiny strávené před televizní obrazovkou symbolizují u většiny z nás novodobé Vánoce.
Není proto divu, že řada lidí během svátků tloustne a po Novém roce se přebytečná kila snaží pracně shazovat. Podle odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze přitom není nutné se všech vánočních dobrot vzdát. Stačí dodržovat několik zásad a jídlo kompenzovat každodenním pohybem. Již při předvánočních nákupech bychom si podle lékařů měli uvědomit, že vše, co sníme navíc, si, zvláště pokud máme problém s hmotností, uložíme do svých tukových zásob a v povánočním čase budeme pracně shazovat. „Je až neuvěřitelné, kolik desítek tun tuku v tuhém stavu se najde v pražských kanalizacích z vánočních jídel. A dá se jen těžko odhadovat, kolik desítek tun jich naši současní a budoucí pacienti zadrží ve svém těle. Není třeba o svátcích zrovna hubnout, ale mít stejnou hmotnost na Tři krále jako na Mikuláše je takové malé vítězství,“ uvedl doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., lékař III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty UK.
Pro udržení hmotnosti je podle odborníků důležité mít povědomí o energetické hodnotě jídla, které konzumujeme. Využít k tomuto účelu můžeme různé aplikace a svůj příjem průběžně monitorovat. „Obecně lze doporučit nemít pochutiny typu cukroví či ořechy vystavené na stole v průběhu dne, ale cíleně si určité množství dát na talířek a sníst třeba jako svačinu ke kávě. Zapomenout nesmíme ani na alkohol, který nejenže má velký obsah energie, ale navíc zvyšuje chuť k jídlu a je dokonce přímo spojený s konzumací dalších pochutin, jako jsou klobásy k pivu nebo třeba tučné sýry k vínu. Tuk přitom obsahuje dvojnásobek energie v porovnání s cukrem,“ upozornila Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeutka VFN a 1. LF UK.
Více informací včetně tabulky nutričních hodnot některých oblíbených potravin najdete v tiskové zprávě.