20. 3. 2025

Nové postupy léčby poruch příjmu potravy

Alarmující situace je u mladistvých ve věku 14 až 18 let, hlavně u dívek – za posledních 10 let se u nich výskyt poruch příjmu potravy zdvojnásobil. Negativní vliv na vnímání vlastního těla mají zejména sociální sítě. Odborníci z VFN se snaží tento trend zvrátit a nabízejí nové léčebné přístupy. Aktuální doporučení a vědecké poznatky představuje také XV. mezinárodní interdisciplinární konference o poruchách příjmu potravy a obezitě konaná ve dnech 20. – 22. 3. 2025 na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN a Děkanátu 1. LF UK. 

Mezi nejvíce rozšířené poruchy příjmu potravy s často smrtelnými následky patří mentální anorexie, bulimie, ale také psychogenní přejídání spojené s obezitou. „Největší nárůst těchto poruch jsme zaznamenali během covidu a týká se zejména mladých lidí, kteří se ocitli v sociální izolaci. Pandemie rovněž byla nositelem změn jídelního režimu v rodinách,zdůrazňuje prof. MUDr. Hana Papežová, CSc., vedoucí Centra pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN, předsedkyně Sekce pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické společnosti ČLS JEP.

Roli hraje toxicita sociálních sítí 

Genetika, úzkostné stavy, orientace na výkon, touha po pozornosti, soutěživost, nejistota v hledání vlastní hodnoty, nespokojenost s vlastním tělem, touha po nezdravé štíhlosti, to vše patří do výčtu příčin, které mohou stát za poruchou příjmu potravy. „Spouštěčem poruchy může být třeba traumatický prožitek, výskyt závislostí v rodině nebo nějaká jiná nepříznivá situace. V rodinách se může vyskytovat porucha příjmu potravy v několika generacích, mluvíme o transgeneračním přenosu. Roli zde hraje jak genetika, tak vzor rodinného stravování, vysvětluje prof. Hana Papežová a dodává, že k rizikovým faktorům zodpovědným za výskyt poruch příjmu potravy se připojil vliv sociálních sítí. „Doslova mluvíme o toxicitě sociálních sítí. Jsou často zdrojem zavádějících informací influencerů o dietách a zdravém životním stylu, říká odbornice.

Konference přináší aktuální doporučení a nové poznatky

Letošní téma konference Poruchy příjmu potravy ve světě nových technologií reaguje na stále větší prostor, který získává umělá inteligence a virtuální realita v našich životech. „Snažíme se vyvinout programy ve virtuální realitě, podobně jako již fungují pro úzkostné, fobické poruchy, abychom snížili úzkostné, vyhýbavé chování spojené s jídlem. Tyto programy představíme právě na konferenci,“ vysvětluje prof. Hana Papežová.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!