29. 1. 2024

Únor bez alkoholu má smysl

Češi ročně vypijí 14,4 litru alkoholu na osobu a jsou tak mezi prvními v Evropě. Výzva Suchej únor se snaží postoj Čechů k alkoholu měnit.

Češi vládnou Evropě v konzumaci alkoholu dlouhodobě a již po dvanácté mohou vyzkoušet, zda nepijí rizikově. Pravidla Sucháče jsou jednoduchá. Celý únor ani kapku alkoholu. Pod výzvou „Pojď s námi SUCHOU CESTU“, se letošní kampaň se zaměřuje na benefity, které už pouhý měsíc bez alkoholu přináší. Přestávka od alkoholu pozitivně ovlivní nejen peněženku, ale zlepší i spánek, pročistí hlavu a přinese tělu víc energie. Kuřákům abstinence pomáhá omezit kouření a snížit spotřebu cigaret. Nejde přitom zdaleka jen o detox od alkoholu, ale o změnu životního stylu, celkovou očistu a možnost udělat pro sebe něco smysluplného. Přes 50 % účastníků po čtyřech měsících od Sucháče v dotazníku potvrdilo dlouhodobé zvolnění v konzumaci alkoholu.

Každoročně se k Suchýmu únoru hlásí kolem 900 000 lidí, letos jich organizátoři chtějí oslovit více jak milion. Na kampani se téměř od jejího vzniku podílí také Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN a již tradičně se do ní zapojuje Ministerstvo zdravotnictví. „Češi patří ve světovém žebříčku mezi jedny z největších konzumentů alkoholu. To ale není zrovna dobrá zpráva. Čísla mluví jasně. Kromě zdravotních rizik pro jedince jde i o významnou zátěž pro celou společnost, a to nejen finančně, ale i v oblasti veřejného zdraví jako takového. O dopadech konzumace alkoholu je třeba mluvit. Suchej únor nám nabízí jedinečnou příležitost, jak si vyzkoušet, jak na tom s alkoholem jsme a co můžeme změnit. Proto tuto iniciativu plně podporuji,” říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Připojte se i vy, více informací najdete na www.suchejunor.cz

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!